Ga naar de inhoud

IEP doorstroomtoets

De IEP doorstroomtoets is de laatste toets die leerlingen op de basisschool maken. De IEP doorstroomtoets groep 8 is de eindtoets. In dit artikel leggen we je alles uit over deze belangrijke toets, vertellen we je hoe een hogere scoren kan leiden tot een hoger schooladvies en geven we je tips en adviezen om de doorstroomtoets te oefenen met je kind.

IEP doorstroomtoets

De IEP doorstroomtoets is de eindtoets van het IEP leerlingvolgsysteem. Het volgt op de IEP toets van begin groep 8 en is als het ware de laatste toets die leerlingen in de basisschool maken. De toets heeft twee doelen:

  1. De toets dient om het eerder afgegeven schooladvies te onderstrepen en  onderbouwen.
  2. De toets dient als beginsituatie voor het voortgezet onderwijs.

De IEP doorstroomtoets wordt door school ingepland in de maanden januari of februari, duurt twee halve ochtenden en kan zowel digitaal als op papier worden afgenomen. De toets bevraagt kinderen op alle vaardigheden die in groep 8 geleerd moeten zijn, maar wisselt wel af in type vragen en niveaus. Zo kan ieder kind successen opdoen.

IEP doorstroomtoets in groep 8

Scholen kunnen zelf kiezen uit doorstroomtoetsen

Het onderwijs is op dit moment zo ingericht dat scholen de keuze hebben uit aanbieders van wie ze de doorstroomtoets afnemen. Naast de DOE-toets (dit is de toets van de overheid) zijn er nog enkele aanbieders, waaronder IEP. De IEP doorstroomtoets wordt door steeds meer scholen afgenomen.

Typisch voor de IEP doorstroomtoets

De IEP doorstroomtoets onderscheidt zich van de andere toetsen doordat er ruimte is voor de belevingswereld van kinderen, door de wijze waarop vragen worden gesteld en waarop wordt afgewisseld in moeilijke en makkelijke vragen.

Een ander groot voordeel van de IEP doorstroomtoets is dat er bij rekenen de vragen zo zijn geformuleerd dat taal geen struikelblok kan vormen. Rekenen draait echt om rekenen (en niet om begrijpend lezen).

Tot slot duurt de IEP-toets slechts twee keer twee uur.

Schooladvies en de doorstroomtoets

Een belangrijk punt van aandacht betreft het schooladvies en de uitslag van de doorstroomtoets. De doorstroomtoets kan namelijk leidend zijn.

In de meeste scholen krijgen kinderen rond november een voorlopig schooladvies voor de middelbare. Er wordt ze dan verteld of vmbo, havo of vwo bij ze wordt verwacht en waarom. Die advisering stoelt op de eerdere toetsen van het LVS, zoals de IEP-toetsen van groep 6 tot en met 8, maar ook op een stukje werkhouding of andere zwaar wegende factoren.

Wanneer de IEP doorstroomtoets echter hoger wordt gescoord dan het afgegeven advies, wordt het advies bijgesteld. Dit gebeurt direct in februari, als de toetsresultaten bekend zijn. Het kan dus zijn dat een leerling met vmbo-advies toch doorstroomt naar havo, omdat de IEP doorstroomtoets dat laat zien.

Bij een lagere score is dit niet het geval. Dan geldt gewoon het advies van de leerkracht.

IEP doorstroomtoets oefenen

Veel ouders kiezen voor de IEP doorstroomtoets oefenen met hun kind in groep 8. Dit doen ze om verschillende redenen:

  • Door de IEP doorstroomtoets te oefenen zien ze nog waar kinderen extra begeleiding en uitleg in nodig hebben;
  • De doorstroomtoets oefenen helpt ook voorbereiden op de typische vraagstelling;
  • Kinderen die de doorstroomtoets van IEP oefenen krijgen meer zelfvertrouwen;
  • Voor veel kinderen is de toetsstress een stuk lager als ze geoefend hebben en weten wat er van ze verwacht wordt;
  • Het aanbod in onderwijs is op sommige scholen onder de maat en dus kiezen ouders er voor zelf een vinger aan de pols te houden;
  • Bij twijfel over het schooladvies kan oefenen helpen om te laten zien wat een kind echt in zijn of haar mars heeft.

Het oefenen kan het beste via een degelijk oefenboek. Online oefenen wordt ook veel gedaan, maar bootst vooralsnog niet de setting van de echte toetsen na. Het competitie-element of het idee van gamen zijn te overheersend om echt de focus op het oefenen van de toets te houden.

Oefenboek IEP doorstroomtoets

Is er een oefenboek om de IEP doorstroomtoets te oefenen? Ja, er zijn oefenboeken beschikbaar. We hebben meerdere oefenboeken bekeken en kunnen het oefenboek met de treffende titel “Doorstroomtoets oefenen” van Educazione zeker aanraden. Dit oefenboek bereidt kinderen voor op elke doorstroomtoets, maar zeker ook op de IEP doorstroomtoets van groep 8.

Het bevat honderden ijzersterke opgaven, wisselend in niveau. Voor kinderen die extra moeten oefenen met rekenen zitten er automatiseeropgaven bij. Ook is er extra uitdaging aanwezig in dynamietopgaven. Dit zijn moeilijkere opgaven, bedoeld voor kinderen die afstevenen op een vwo-advies.

Je kunt het oefenboek hier bestellen of door op onderstaande button te klikken.